Östersjöfestivalen
Virserums Musikdagar
Korrö folkmusikfestival
Musik på Slottet
Dalhalla
Opera på Skäret

Festivaler på gång Se alla festivaler...

6 - 11 okt 2015
10 - 18 okt 2015
21 - 25 okt 2015
18 - 21 feb 2016
25 jun - 1 jul 2016
1 - 3 jul 2016

NordicBaltic Festival Conference i Stockholm 29-30 oktober

Nu är det dags att registrera sig för att komma med på höstens konferens till bästa pris! Konferensen arrangeras i Stockholm, på Hotel Birger Jarl 29-30 oktober 2015. Många kända talare och panelister från Norden och Baltikum kommer; politiker, festival ledare och konstutövare inom alla konstformer. Dessutom presenteras 6-7 projekt från Island, Norge, Danmark, Estland, Lettland och Sverige som söker samarbetspartners inom regionen. Programmet presenteras i sin helhet inom kort.

Utbildningar för nuvarande och blivande festivalledare - SÖK NU!

Under 2016 arrangerar European Festivals Association (EFA) två träningsprogram för nuvarande - i Antwerpen, Belgien, 20-23 januari 2016 - och för blivande festivalledare - i Budapest. Ungern, 2-8 juni 2016. Deadline för The Festival Production Management Training, i Belgien är 15 september och Atelier for Young Festival Managers, i Ungern redan 15 september 2015. Medlemmar i EFA får betydande rabatt. Genom att vara medlem i Svenska Musikfestivaler/Sweden Festivals får ni den rabatten. Ta kontakt med oss för mer information om lediga platser och vad kostnaden är.

Ny barnopera får premier på Drakamöllan Operafestival

Operapremier på Drakamöllan Operafestival på Österlen 15 och 16 augusti kl 14.00. Sedan är det tänkt att operan ska gå på turné i Skåne, i Sverige och i Norden. Långt ute i Atlanten, på en liten ö, har en liten drake en hemlighet.... Draken Kjetil är en helt nyskriven opera för barn mellan 6 och 10 år, och alla andra med barnasinnet i behåll. Föreställningen bjuder på en stor och äkta operaupplevelse med levande orkester, många sångare, starka känslor och eldsprutande drakar, helt enkelt allt det som vi förknippar och älskar med opera.

Massor av ny svensk musik på festivalerna 2015

Svenska Musikfestivalers samarbete med Föreningen Svenska Tonsättare och STIMs Promotionfond har 2015 resulterat i stöd till verk av 30 svenska tonsättare och kompositörer, varav 16 är beställningsverk. Den nya musiken som får stöd uppgår till 13 timmar och 57 minuter och den framförs på 15 festivaler från Haparanda i norr till Ystad i söder mellan 13 juni och 11 oktober 2015 av totalt 166 medverkande musiker och andra konstutövare. Det är bara att gratulera!

35 svenska festivaler får en EFFE Label 2015-2016

Den internationella juryn har beslutat att ge 761 festivaler i 31 europeiska länder en EFFE Label. 35 svenska festivaler får utmärkelsen. På söndag 27 september i Paris, inbjuds Europas festivaler att delta i EFFE Award Ceremony och EFFE Community Launch för att fira den första projektomgången av EFFE Labels and Awards. Ceremonin arrangeras i samarbete med Festival d'Automne à Paris, Théâtre de la Ville och Google Cultural Institute.

Fem nya medlemmar 2015

Svenska Musikfestivaler har fått fem nya medlemmar 2015, av dessa är två gamla medlemmar som återkommit och tre är med för första gången. De finns i hela södra Sverige, från Uppsala i nord till Huaröd och Ystad i söder, från Gotland till Kalv i Västra Götaland. Gotland Chamber Music Festival och Kalvfestivalen för nutida konstmusik är gamla bekanta. Nya är Musikmöte på Isidors Kulle, Ystad Sweden Jazz Festival samt Uppsala Internationella Gitarrfestival. Alla utom gitarrfestivalen (oktober) arrangerar festival under sommarmånederna. Därmed är medlemsantalet 44 festivaler.

Svenska festivaler i fokus i Turkisk tidskrift

Turkiets klassiska musiktidskrift - Andante - har nyligen gjort en specialutgåva om musiklivet, musikinstitutionerna och festivalerna i Sverige. Specialutgåvan börjar med en flersidig interview med kulturministern, Alice Bah Kunke, och fortsätter med flera av Sveriges största institutioner, orkestrar och körer i flera svenska städer. På sidorna 22-23 samt 30-35 beskrivs Svenska Musikfestivaler medlemmar, de klassiska musikfestivalerna.